Lidská ústa obsahují více než 700 druhů mikrobioty včetně bakterií a kvasinek. Pokud je ústní mikrobiom v rovnováze, přispívá k našemu zdraví. Pokud je však tento synergistický systém narušen, nedochází pouze ke vzniku kazů, oslabení skloviny či periodontální nemoci. Dysbióza řízená dominancí specifických bakteriálních druhů přispívá ke vzniku kardiovaskulárních, hormonálních a imunitních obtíží či chorob nervového systému.
Antony Haynes, RNT a Elisabeth Philipps, PhD, přední britští odborníci, hovoří na téma nezbytnosti udržení zdravého ústního mikrobiomu (ÚM) nejen pro zdraví zubů. Systematicky vysvětlují různé druhy biofilmů v ústech a místa dysbiózy, roli zubního plaku a bakteriálních endotoxinů ve vzniku nemocí včetně diabetu, aterosklerózy či chronické nedostatečnosti ledvin. Ukazují spojení mezi ÚM a systémovou nerovnováhou – od obezity, přes autoimunitní choroby až po polycystické vaječníky.
Přednášející nabízí nutriční strategii k optimalizaci stavu ÚM, která zahrnuje úpravu jídelníčku a životosprávy a nutriční podporu specifickými doplňky stravy s prokázaným působením. Diskutují i jednoduché praktiky, které lze zahrnout do denního režimu a péči o ústní mikrobiom.
Antony Haynes RNT BA (Hons) Dip ION vede svou privátní praxi již 30 rokem a je jedním z nejzkušenějších registrovaných nutričních terapeutů ve Velké Británii. Je jedním z prvních praktiků, který již v roce 1992 implementoval do svého poradenství principy Funkční Medicíny. Skrze pravidelné přednášky a webináře Antony po celou dobu své praxe vzdělává nejen laickou veřejnost, ale i své kolegy. V klinické praxi se zaměřuje se na složité případy autoimunitních onemocnění, má velké zkušenosti s onemocněním trávicího traktu včetně SIBO, únavovým syndromem, kožními problémy a redukovanými kognitivními funkcemi. Posledních 9 let se zaměřuje na široké spektrum virových infekcí, jmenovitě na: EBV, HHV-6, VZV, HSV-1, HSV-2, HPV, parvoviry a Coxsackie viry. Je také úspěšným a ceněným autorem dvou knih o výživě. “The Insulin Factor” (vydáno v roce 2004) a “The Food Intolerance Bible” (vydáno v roce 2005). Je pravidelným hostem různých televizní a radiových pořadů. V březnu 2011 byla Antonymu prestižním magazínem CAM udělena cena “Outstanding Practice” za jeho letité předávání vědomostí a zkušeností, inspirování a motivování jak praktiků tak klientů.
Podobné kurzy