jednotlivý kurz

Umíte číst etikety potravin?

Podrobnosti

Chcete vybírat kvalitní potraviny, ale nevíte jak? Podíváte se na obal výrobku a ze všech informací, které čtete, vám přechází zrak? Informace na obalech potravin jsou dané zákonem. A ne všechny údaje jsou pro nás jako zákazníka relevantní k tomu, abychom byli schopni snadno a rychle vybrat ty nejkvalitnější potraviny. 

Na druhou stranu některé údaje nám k nákupu kvalitnějších potravin pomohou. Které informace tedy číst? Ing. Hana Střítecká Ph.D., ředitelka a spoluautorka kritérií pro udělování loga “čteme etikety za vás” projektu FÉR potravina, která zasvětila svoji kariéru kvalitě potravin, vás provede tímto informacemi nabitým webinářem o etiketách a prozradí vám, na které informace se zaměřit. 

Výživová tvrzení mohou nejen pomoci k výběru potravin bohatých na námi preferované živiny, ale i případně upozornit na potraviny, které by nám mohli kvůli našim zdravotním obtížím i ublížit. Ve webináři zazní i základní přehled aditiv neboli známých “éček”. Lektorka vám vysvětlí, která z nich jsou zcela v pořádku, a kterým bychom se raději měli vyhnout. 

Po absolvování tohoto webináře pod vedením Ing. Střítecké zjistíte, že čtení etiket rozhodně není tak složité a zdlouhavé, jak jste si možná mysleli. Přesvědčte se sami.

Co se dozvíte

  • Základní orientace v etiketě potravin
  • Jak zjistím odkud potravina pochází
  • Výživová a zdravotní tvrzení, která (ne)lze použít na potravinách, a co pro mě, jako zákazníka, znamenají
  • Základní orientace v aditivech (E), kterých se bát a kterých ne
  • Jak postupovat, když se nechci učit, co je které E
  • Jak mohou značky a loga pomoci ve výběru potravin
  • Která loga kvality vyhledávat
  • Co je povinen stát, co může spotřebitel

Obdržíte

  • Videonahrávku webináře (přístup na 1 rok)
  • Prezentaci v pdf
  • Doporučenou literaturu, zdroje, odkazy - součástí pdf prezentace
  • Tahák do peněženky - nebezpečná éčka

O lektorovi

Střítecká, Hana Ing. Ph.D.

Ing. Hana Střítecká, Ph.D. se po studiu na VŠ Chemicko-technologické odklonila od chemické technologie a začala se dovzdělávat v oblasti fyziologie, výživy člověka a procesní hygieny potravin. Toto vzdělávání zakončila atestací v oboru. Následně absolvovala několik odborných stáží v problematice práce v poradně výživy, prevence a ovlivňování obezity a kurzů pořádaných IPVZ v oblasti výživy, biochemie stárnutí a léčivých rostlin, Potravinářskou komorou v oblasti kvality potravin a další studium. Získala tak osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu v oboru odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví a nutriční terapeut. Zároveň je i autorizovanou osobou pro kvalifikační standard 69-042-N Výživový poradce, vysokoškolský pedagog, školitel kurzů a seminářů o výživě pro laickou i odbornou veřejnost. Jako člen několika českých i zahraničních společností (Společnost pro výživu, The European Association for the Study of Obesity, The European Federation of the Associations of Dieticians) se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou nebo jak se orientovat v nabídce potravin. Je jedním z garantů projektu www.sdetmiprotiobezite.cz. Je ředitelka a spoluautorkou kritérií pro udělování loga „čteme etikety za vás“ projektu FÉR potravina. Dlouhodobě spolupracuje s pořady A DOST!, Černé ovce , Radioporadnou Českého rozhlasu HK a časopisem dTest. Vlastní poradnou se snaží své teoretické znalosti převést do běžné poradenské praxe.

Základní údaje

Obtížnost
Počet lekcí 1
Délka kurzu 60 minut
Technické požadavky

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru

Ať máte vše z první ruky.
chci odebírat newsletter