Omega 3 mastné kyseliny (MK) jsou pro nás esenciální živinou. To, že mají význam pro vývoj zraku a mozku dětí, podporují kognitivní funkce a pomáhají tak při udržování duševního zdraví, blokují zánětlivé procesy, podporují imunitní systém a mají význam pro kardiovaskulární zdraví, již řada z nás ví. Větším oříškem, se kterým si spousta z nás láme hlavu, je to, jak denně sníst dostatečné množsví tak, abychom mohli těchto výše uvedených benefitů využít. A to nejen u dospělých, ale i u dětí.
Ponořte se do dalšího informacemi nabitého webináře s Ing. Hanou Stříteckou PhD. Poradí vám, v jakých potravinách a surovinách omega 3 MK najdeme a jaká je vstřebatelnost a využitelnost jednotlivých typů omega 3 MK. Vysvětlí rozdíly mezi jednotlivými potravinami rostlinného i živočišného původu. Podělí se s vámi o cenné rady, které vám pomohou při volbě potravin bohatých na omega 3 MK. Vysvětlí problematiku ryb a jejich správného výběru. Součástí přednášky jsou i omega 6 MK, které mohou být vnímany jako negativní pro naše zdraví. Ing. Hana Střítecká vám poradí, jak správně nakombinovat jídelníček, aby byl bohatý na omega 3 MK bez zbytečného navyšování omega 6, a to například i v případě, že jste vegan, vegetarián a nebo vaše dítě nejí ryby.
Ing. Hana Střítecká, Ph.D. se po studiu na VŠ Chemicko-technologické odklonila od chemické technologie a začala se dovzdělávat v oblasti fyziologie, výživy člověka a procesní hygieny potravin. Toto vzdělávání zakončila atestací v oboru. Následně absolvovala několik odborných stáží v problematice práce v poradně výživy, prevence a ovlivňování obezity a kurzů pořádaných IPVZ v oblasti výživy, biochemie stárnutí a léčivých rostlin, Potravinářskou komorou v oblasti kvality potravin a další studium. Získala tak osvědčení k výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu v oboru odborný pracovník v ochraně a podpoře veřejného zdraví a nutriční terapeut. Zároveň je i autorizovanou osobou pro kvalifikační standard 69-042-N Výživový poradce, vysokoškolský pedagog, školitel kurzů a seminářů o výživě pro laickou i odbornou veřejnost. Jako člen několika českých i zahraničních společností (Společnost pro výživu, The European Association for the Study of Obesity, The European Federation of the Associations of Dieticians) se snaží zvyšovat povědomí běžné populace o problémech spojených s obezitou nebo jak se orientovat v nabídce potravin. Je jedním z garantů projektu www.sdetmiprotiobezite.cz. Je ředitelka a spoluautorkou kritérií pro udělování loga „čteme etikety za vás“ projektu FÉR potravina. Dlouhodobě spolupracuje s pořady A DOST!, Černé ovce , Radioporadnou Českého rozhlasu HK a časopisem dTest. Vlastní poradnou se snaží své teoretické znalosti převést do běžné poradenské praxe.
Podobné kurzy