Tato minisérie se skládá ze 3 přednášek, které se specificky pojí s problematikou ekzémů. Webináře lze výhodněji zakoupit formou této minisérie nebo samostatně.
Přejeme vám příjemný poslech.
Ekzémy
Ekzém neboli dermatitida, je onemocnění kůže, které přichází v několika formách. Projevuje se různými příznaky a způsobuje svědění a zarudlou suchou či až mokvající pokožku. Vyskytnout se mohou i puchýřky a druhotně kožní infekce, která celý stav zhoršuje.
V tomto webináři se seznámíte s rozdílnými terapeutickými postupy řešení ekzému v závislosti na jeho příčině a příznacích (od alergenních reakcí až po autoimunitní podtext). Dr. Katarina Vaculik, kanadská naturopatická lékařka posluchače provede různými typy dermatitidy, vysvětlí klasické lékařské postupy a popíše působení jednotlivých léků a jejich případná rizika a výhody užívání. Následně nabídne možné přírodní holistické intervence zahrnující úpravu jídelníčku, životního stylu, vhodné doplňky stravy včetně homeopatické léčby a ověřených bylinných a výživových doplňků.
Střevní mikrobiom do detailu
Dr. Elisabeth Philipps v detailu hovoří o probiotických kmenech a jejich funkci nejen ve střevech, ale i v našem metabolismu. Hovoří o nezbytnosti fermentace nestravitelné vlákniny a tom, jak našim střevům pomáhá posilovat (ano, posilovat!) a proč je to důležité. Dozvíte se o tvorbě vitaminů a na čem závisí vstřebatelnost minerálů. Dr. Philipps poskytne základní přehled nemocí, které jsou spojeny s nerovnováhou mikrobiomu ve střevech, a poradí, co udělat abychom omezili riziko jejich vzniku. Vysvětlí, proč může být lepek pro střeva problematický, kam se všude přidává a jak ovlivňuje funkci slinivky a nervového systému. Podělí se s vámi o to, jak rozpoznat různé druhy přecitlivělostí na lepek. Rozebere roli zonulinu ve zdraví střev. Nevynechá související problematiku změn nálad, depresí, spektra, non celiakální přecitlivělosti na lepek, glutamátů, GABA, dopaminu a serotoninu, bloudivého nervu, syndromu SIBO, FODMAP či Candidy.
Potravinové alergie, intolerance a nesnášenlivosti
Reaktivita a zvýšená citlivost na různé složky potravin v posledních desetiletích narůstají jak u dětí, tak u dospělých. Odhaduje se, že různě závažnou formou alergie či potravinové intolerance trpí 9 z 10 osob. U někoho je průběh zanedbatelný, u někoho je však vážný a trvalého charakteru. Jak to, že jsou alergie v dnešní době tak běžné? Co k jejich vzniku přispívá?
Kateřina Boesenberg, ND vás provede touto aktuální problematikou od začátku až do konce. Vysvětlí vám charakter jednotlivých reakcí a jak je rozpoznat. V detailu rozebírá reakce IgE, IgG, enzymatickou nedostatečnost způsobující reaktivitu (laktáza, histamin, aminy), salicylátovou intoleranci, glutamáty a další časté reakce. Součástí přednášky je i problematika mléčných výrobků, pšenice, lepku a jejich fragmentů, které mimo klasických alergických reakcí mohou také přispět k neurologickým projevům u dětí.
Lektorka vysvětlí příčiny vzniku potravinových alergií (od narození až po dospělost), jak se v těle chovají, jak a proč se jejich charakter může během života měnit a projevovat se ekzémy, chronickou rýmou nebo třeba častými záněty močového měchýře. Seznámí vás s křížově reaktivními potravinami. Hovoří o epigenetických aspektech i raném vývoji dítěte. Diskutuje vhodnost eliminace potravin, různých druhů diagnostických testů (jak západní, tak funkční medicíny) a věnuje se i vhodnosti aplikace doplňků stravy a fytoretapeutik. Nabízí postup ke zjištění a vyřešení řady potravinových reaktivit u dětí i dospělých.
Kanadská naturopatická lékařka Katarina Vaculík Dr. ND RN si pozitivní vztah k přírodní medicíně postupně získala skrze osobní a pracovní zkušenosti. Dlouhodobě žila v Kanadě, kde nejdříve vystudovala jako zdravotní sestra a pracovala v nemocnici na jednotce intenzivní péče (JIP) a později na Intravenózní infuzní klinice, kde se specializovala na léčbu autoimunitních chorob pomocí biologických léků. Její neustálý zájem o anatomii a fyziologii lidského těla ji přivedl k rozhodnutí pokračovat ve svém vzdělávání, tentokrát na vysoké škole celostní medicíny v Torontu. Po dalších 4 letech intenzivního studia oboru “Naturopathic Doctor” na vysoké škole Canadian College of Naturopathic Medicine získala nejen vzdělání a titul Naturopathic Doctor (ND), ale též pochopení a respekt pro lidské tělo, mysl a duši a jejich nerozlučnost. Nalézt skutečnou podstatu problému vyžaduje detailní anamnézu a náhled do organismu a jeho všestranné propojení v širokých souvislostech. Katarina Vaculík v současné době pomáhá s rozvojem celostní medicíny i v České republice, kde žije se svým manželem a dvěma dětmi.
Obtížnost |
|
---|---|
Délka kurzu | 249 minut (56+67+126) |
Technické požadavky |
1 990 Kč
koupitPodobné kurzy