Methylace jsou nenápadné metabolické změny, které hrají klíčovou roli ve zdraví člověka. Tyto změny v našem těle probíhají neustále a v každé buňce. Zahrnují děje, kterými vznikají fyziologicky významné metabolity. Nerovnováha methylace v našem těle (relativně běžný stav) může přispívat ke vzniku kardiovaskulárních a neurodegenerativních chorob a některých typů nádorových onemocnění. Methylace totiž ovlivňuje genetickou informaci DNA, metabolismus neurotransmiterů, rovnováhu pohlavních hormonů, funkci imunitního systému a přispívá ke správnému metabolismu a fungování buněk našeho těla obecně.
Lektorka podrobně vysvětlí průběh methylační dráhy a ukáže klíčové metabolity a produkty methylace. Cyklus methylace je řízen několika důležitými enzymy, které jsou v populaci významně zatíženy genetickými polymorfismy. Z přednášky se dozvíte, které enzymy se podílí na methylační dráze, jaké genetické varianty se v populaci mohou vyskytovat a jaká zdravotní rizika jsou s těmito variantami spojovaná. Dozvíte se, které nutrienty stimulují funkci těchto enzymů a mohou podpořit průběh methylačních reakcí. Klíčovou součástí přednášky je předání informací ohledně toho, jak lze genetická zatížení methylace kompenzovat skrze nutrienty a výživu.
Mgr. Soňa Talacko, PhD je vědecký specialista v oblasti biochemie a výživy. Vystudovala Biochemii a Vývojovou a buněčnou biologii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Doktorské vzdělání v oblasti nádorové biologie získala ve spolupráci s Ústavem molekulární genetiky AV ČR v Praze. Od roku 2013 vyučuje na Škole Klinické Naturopatie předměty Nutriční biochemii a Farmakologii. V rámci přednáškové činnosti spolupracuje také při pořádání certifikovaných nutrigenomických seminářů pro odbonou věřenost. Je autorkou několika vědeckých publikací z oblasti nádorové biologie a tvůrcem studijních skript Nutriční biochemie. Mimo lektorskou činnost se Soňa v současnosti plně věnuje vývoji a výzkumu funkčních potravin a potravinových doplňků. Dále se zabývá hodnocením kvality potravin, odborným školením a poradenstvím v oblasti výživy a vlivu potravin na lidský organismus.
Obtížnost |
|
---|---|
Počet lekcí | 1 |
Délka kurzu | 55 minut |
Technické požadavky |
34 EUR
koupitPodobné kurzy