Tento webinář vás seznámí s úlohou homocysteinu (HCy) v metabolismu člověka. Hladina Hcy v krvi je významným ukazatelem zdravotně-metabolického stavu jedince a jeho pravidelná kontrola má zásadní důležitost. Je pohotovějším, prediktivnějším a komplexnějším ukazatelem zdraví kardiovaskulárního systému a metabolismu (makroživin), než byla dosud hladina cholesterolu.
Biologický význam homocysteinu však není omezen jen na kardiovaskulární zdraví. Je nezbytnou součástí našich základních životních procesů - v hospodaření s kyslíkem (buněčném dýchání), v řízené tvorbě energie, jejím ukládání a využití, v syntéze a recyklaci některých klíčových metabolitů a při rozmnožování buněk.
Poruchy hladiny homocysteinu v krvi mohou být důsledkem nekomplexní stravy, která neobsahuje dostatek vitaminů skupiny B - především B6, B9 a B12. U veganů, vegetariánů a osob s poruchou funkce žaludku je obvyklý nedostatek vitaminu B12. Kyselina listová (B9) působí jako metylační činidlo, které podporuje přeměnu škodlivého, v krvi se hromadícího HCy na metabolity, které jsou dále metabolicky využitelné. Vitaminy B6 a B12 jsou kofaktory enzymů (koenzymy), které tuto přeměnu zabezpečují. Příčin nutričních poruch hladin metabolismu je však mnohem více. Nemetabolizovaný Hcy proniká do krve, kde se hromadí a může působit patologicky. Správně nastavená strava (suplementace) s vysokým obsahem metylových skupin nejenom přispívá k příznivé hladině HCy v krvi, ale může také epigeneticky měnit tzv. expresi genů, tedy genetické dispozice, např. k nemocem.
Ing. Ivan Mach, CSc. vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Je autorem řady původních vědeckých prací a působil jako vedoucí výzkumný a vývojový pracovník na špičkových pracovištích chemického a potravinářského průmyslu. Od sedmdesátých let se věnuje odborné sportovní a dietologické publicistice a lektoroval řadu odborných knižních publikací. Je autorem mnoha titulů knih, překladů, odborných publikací, článků, skript a přednášek. Působí jako lektor řady kurzů, je odborným garantem certifikovaných kurzů výživových poradců Nutris – první a nejstarší školy pro výživové poradce v ČR, kterou v r. 2004 založil. Přednášel na 1. Lékařské fakultě UK v Praze, Masarykově univerzitě v Brně a VŠ Palestra Praha. Je poradcem Lékařské komise Českého olympijského výboru a je veřejně znám jako popularizátor fitness a zdravé výživy v novinách, časopisech, rozhlasu a televizi. Působí jako poradce pro výživu a životní styl, sportovní dietolog a manažer vrcholových sportovců a byl jmenován soudním znalcem v oboru. V r. 2008 založil profesní spolek Alianci výživových poradců ČR, kterou vedl jako prezident do r. 2019.
Podobné kurzy